Palaeoscope

Περίληψη έργου

Η εικονική περιήγηση με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογικών εφαρμογών σε τόπους με πολιτιστικό, τουριστικό, ιστορικό και θρησκευτικό περιεχόμενο, όπου ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στο φυσικό περιβάλλον όπως αυτό εξελίχθηκε στη διάρκεια διαφορετικών γεωλογικών περιόδων αποτελεί μια καινοτόμο πρόταση στο χώρο του τουρισμού της εκπαίδευσης και της τεχνολογίας. Οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να “ταξιδέψουν” σε πραγματικά περιβάλλοντα που μέχρι τώρα είναι γνωστά μόνο από επιστημονικές έρευνες.

Το σημερινό αστικό και περι-αστικό τοπίο είναι το αποτέλεσμα της επίδρασης του ανθρώπου στο περιβάλλον και της εξέλιξης του αστικού ιστού. Οι νέες τεχνολογίες δίνουν τη δυνατότητα ενός νέου είδους ερμηνείας του τουριστικού περιεχομένου, επιτρέποντας την οπτική και βιωματική αναπαράσταση διαφορετικών περιόδων στην ιστορία στον πραγματικό κόσμο, προβάλλοντας τη στενή σχέση μεταξύ του εξαφανισμένου αρχείου και της παρούσας κατάστασης. Αντικείμενο του προτεινόμενου έργου είναι η ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών για τη συλλογή και ενσωμάτωση σύνθετων επιστημονικών δεδομένων προκειμένου αυτά να παρουσιαστούν με έναν εύληπτο τρόπο στους επισκέπτες περιοχών τουριστικού ενδιαφέροντος. Η παρουσίαση των δεδομένων θα γίνεται υπό την μορφή αναπαραστάσεων του παρελθόντος και μέσω της εφαρμογής τεχνολογιών εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας σε πλατφόρμα.

Για τις ανάγκες του έργου, έχει επιλεχθεί η μελέτη και αξιοποίηση της γεωλογικής, παλαιοντολογικής και ιστορικής εξέλιξης της πόλεως των Αθηνών. Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθεί: 1) επιστημονική έρευνα για τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου μοντέλου με την ανάπτυξη πρωτότυπων μεθοδολογιών για τη δημιουργία σύγχρονου υλικού ψηφιακής αποτύπωσης του φυσικού περιβάλλοντος, 2) διαδικτυακή διαδραστική εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας, η οποία θα παρέχει τις δυνατότητες εικονικής αναπαράστασης επιλεγμένων σημείων της Αθήνας και 3) ολοκληρωμένη εφαρμογή περιήγησης με λειτουργικότητες επαυξημένης πραγματικότητας για κινητές συσκευές. Το έργο απευθύνεται σε Δήμους-Περιφέρειες- Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε επιχειρησιακούς φορείς του ελληνικού και διεθνούς χώρου που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού και προωθούν τις διάφορες μορφές εναλλακτικού τουρισμού, σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, τουριστικές επιχειρήσεις, εκπαιδευτικά ιδρύματα, ανεξάρτητους τουρίστες και το ευρύ κοινό.

Το έργο στοχεύει στην ανάπτυξη ενός καινοτόμου τεχνολογικού προϊόντος περιήγησης πολιτιστικού και επιστημονικού περιεχομένου, στην παραγωγή νέας γνώσης, αριστείας και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Θα υλοποιηθεί με τη συνεργασία του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, της InDigital, η οποία εξειδικεύεται στον σχεδιασμό και στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, το οποίο προσφέρει τις ιδανικές συνθήκες για την διεξαγωγή συνεδρίων, πολιτιστικών, και επιστημονικών εκθέσεων. Η εμπειρία, η τεχνογνωσία και η συμπληρωματικότητα των δράσεων των εταίρων εγγυάται την επιτυχημένη ανάπτυξη του ερευνητικού έργου και των αποτελεσμάτων του. Η πρόταση ανταποκρίνεται πλήρως στους στόχους της προκήρυξης καθώς και στις ανάγκες και στη ζήτηση της εγχώριας και διεθνούς αγοράς για την ενίσχυση της εμπειρίας του χρήστη και ανάδειξη και προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, του σύγχρονου πολιτισμού και του τουριστικού προϊόντος. Παράλληλα εισάγει τις νέες τεχνολογίες στον επιχειρησιακό και επικοινωνιακό σχεδιασμό με την ενσωμάτωση πολυσύνθετων επιστημονικών δεδομένων και την αξιοποίηση τους σε χώρους περιήγησης και τουρισμού. Το έργο θα συμβάλει στη δημιουργία αλυσίδας αξίας μεταξύ των τομέων Δημιουργικής Βιομηχανίας, Τουρισμού, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, καθώς και στην ενίσχυση της αριστείας και της ανταγωνιστικότητας των δύο επιχειρηματικών εταίρων, οι οποίοι θα αποκομίσουν σημαντική τεχνογνωσία, οικονομικά/εμπορικά οφέλη και δυνατότητες περαιτέρω διείσδυσης στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Scroll to Top
Skip to content